Facilitati fiscale pentru companiile care au salariati

 In Noutati fiscale

Legea 296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata la sfarsitul anului trecut, prevede facilitati fiscale noi pentru companiile care au salariati, facilitati pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si contributii pentru pensii si sanatate.

1. Facilitati telemunca
Salariatii pot primi de la angajator pana la 400 lei lunar pentru cheltuielile curente cu utilitatile, mobilier si echipament de birou. Costurile angajatorului pentru activitatea de telemunca sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal. Pentru suma primita, salariatul nu datoreaza impozit pe venit si contributii sociale. Sumele sunt acordate fara a fi necesara prezentarea de documente justificative din partea salariatilor.

2. Facilitati pentru testare si vaccinare
Pentru beneficiul suportarii costurilor pentru testarea epidemiologica si/sau vaccinarea pentru prevenirea raspandirii bolilor care pun in pericol salariatii si sanatatea publica, salariatii nu datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.

3. Acordarea masinilor de serviciu pentru utilizarea in interes personal
Avantajul sub forma utilizarii in interes personal a masinilor care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, detinute sau utilizate de persoane juridice care aplica regimul fiscal al microintreprinderilor sau impozitul specific pentru anumite activitati, de care beneficiaza salariatii, nu se impoziteaza cu impozit pe venit si nu intra in baza de calcul pentru contributiile sociale. Aceasta facilitate reprezinta o noutate in ceea ce priveste angajatorii care aplica taxarea pentru microintreprinderi si impozitul specific pentru anumite activitati, intrucat platitorii de impozit pe profit beneficiau deja de deductibilitate limitata pentru aceasta facilitate acordata salariatilor.

4. Ajutor pentru adoptie
In lista ajutoarelor pentru care salariatii nu datoreaza impozit pe venit si contributii sociale, au fost adaugate si ajutoarele pentru adoptie.

5. Facilitati in domeniul constructiilor
Veniturile din salarii și asimilate salariilor obtinute de la angajatorii care desfășoară activități în sectorul construcțiilor și se încadrează în condițiile prevăzute de lege, sunt scutite de la plata impozitului pe venit și contribuția la sănătate iar contribuția la pensie se reduce la 21,25%. Noua lege a adus completări la prevederile deja existente, prin care include în categoria veniturilor din construcții care beneficiază de scutirea de la contribuția la sănătate și reducerea contribuției pentru pensii și a veniturilor obținute pe baza contractelor de mandat și de management.

Facilitățile menționate mai sus se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, fiind efectiv accesibile în februarie 2021 când sunt declarate veniturile din ianuarie 2021.

Recent Posts