Termenele pana la care se pot accesa mecanismele temporare de gestionare a datoriilor

 In Noutati fiscale

Expira termenele pana la care se pot accesa mecanismele temporare de gestionare a datoriilor la bugetul de stat

Exista trei mecanisme temporare prin care companiile si persoanele fizice care au acumulat datorii la stat pemperioada crizei provocate de Coronavirus pot gestiona aceste creante.

1. Esalonarea simplificata la plata prevazuta de OUG 181/2020
Acest mecanism presupune esalonarea pe maxim 12 luni a obligatiilor fiscale principale si accesorii scadente incepand cu 17.03.2020. Mecanismul este accesibil atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice cu datorii intre 500 si 5000 lei acumulate in perioada crizei de coronavirus.

Accesarea se face prin depunerea unei cereri pana la data de 30.09.2021.

Aceasta esalonare este o alternativa mai facila la esalonarea clasica intrucat este mai usor de accesat si nu necesita constituirea de garantii.

2. Restructurarea financiara prevazuta de OG 6/2019
Este un macanism prin care se da posibilitatea restructurarii obligatiilor principale restante la 31.12.2020 si a obligatiilor accesorii aferente pentru contribuabilii care nu pot accesa esalonarea clasica la plata.

Pentru accesarea acestui mecanism trebuie depusa o notificare pana la data de 30.09.2021 si o cerere de restructurare pana la data de 31.01.2022.

ATENTIE!!! Depunerea notificarii este obligatorie. Prin urmare cei ce vor sa beneficieze de restructurare trebuie sa se grabeasca sa depuna notificarea pana la finalul lunii septembrie.

3. Amnistia fiscala prevazuta in OUG 69/2020
Se adreseaza atat companiilor cat si persoanelor fizice. Mecanismul vizeaza anularea obligatiilor accesorii daca sunt achitate obligatiile principale restante la data de 31.03.2020.

Cererea de anulare a obligatiilor accesorii se mai poate depune pana la 31.01.2022.

Pentru determinarea mecanismului potrivit, fiecare contribuabil care a acumulat datorii la stat in aceasta perioada trebuie sa faca o analiza a propriei situatii financiare coroborat cu conditiile de accesare a celor 3 mecanisme prezentate anterior.

Pentru cei interesati, Echipa Especial furnizeaza serviciile de analiza personalizata a situatiei financiare si de reprezentare in accesarea mecanismului potrivit de gestionare a datoriilor.

Recent Posts