PFA – Notiuni generale

 In Profesii liberale

1) Infiintarea unui PFA

PFA-urile se infiinteaza la Registru Comertului. Actele necesare sunt detaliate pe website-ul ONRC:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa

2) Contabilitatea unui PFA

PFA-urile au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla. Registrele obligatorii sunt:

Registrul-jurnal de incasari se foloseste ca document de inregistrare a incasarilor si platilor de catre PFA impozitate in sistem real.

Registrul inventar se foloseste de catre PFA pentru inventarierea patrimoniului. In el se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii.

Registrul unic de control. Se achizitioneaza de la finante (organul fiscal pe raza caruia se afla sediul contribuabilului) in termen de 30 de zile de la infiintare pentru toate tipurile de PFA. Se completează în cazul inspectiilor de catre persoanele venite in inspectie.

Registrul de evidenta al salariatilor. Se completeaza in format electronic de catre PFA-urile care au salariati.

3) Impozitarea unui PFA

Din punct de vedere al sistemului de impozitare, avem PFA impozitata in sistem real si PFA impozitata la norma de venit.

PFA pe norma de venit. Aceste persoane platesc o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual. Pe scurt, platesc un impozit fix (nu conteaza veniturile realizate) conform unor norme anuale de venit. Acestea au obligatia de a tine evidenta contabila in partida simpla, prin completarea registrului jurnal de incasari si plati si a registrului inventar.

Detalii privind normele de venit regasiti accesand linkul:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Norme_venit_2019.htm

PFA in sistem real. Aceste persoane au de plata un impozit de 10% asupra veniturilor nete dintr-un an calendaristic (diferenta dintre incasari si plati). Acestea au obligativitatea de a tine evidenta contabilă în partida simpla cu ajutorul Registrului de incasari si plati.

4) Impozite si contributii de plata catre bugetul de stat

  • PFA pe norma de venit

Impozitele si contributiile datorate se calculeaza la valoarea plafonului stabilit in functie de activitatea desfasurata.
De exemplu pentru activitatea de inchiriere autoturisme (cod 7729), plafonul pentru anul 2019 este de 25.000 lei, astfel ca se datoreaza in total la nivel de an suma de 11.250 lei:
Impozit – 2.500 lei, reprezentand 10% aplicat la plafon
Contributia privind asigurarile sociale de sanatate – 2.500 lei, reprezentand 10% aplicat la plafon
Contributia privind asigurarile sociale – 6.250 lei, reprezentand 25% aplicat la plafon

Aceasta forma de organizare este avantajoasa pentru ca nu implica tinerea unei evidente contabile, insa din punct de vedere al taxelor nu este rentabila decat daca se realizeaza venituri anuale peste plafonul de 25.000 LEI.

  • PFA in sistem real

Impozitul pe venit datorat in cuantum de 10% se calculeaza la venitul net anual care se determina ,pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Aceasta forma de organizare presupune tinerea unei evidente contabile in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

In cazul in care se realizeaza venituri mai mari decat plafonul de 25.000 LEI, PFA datoreaza in plus, fata de impozit,si contributii in valoare totala de 8.750 LEI:
Contributia privind asigurarile sociale de sanatate – 2.500 lei, reprezentand 10% aplicat la plafon
Contributia privind asigurarile sociale – 6.250 lei, reprezentand 25% aplicat la plafon

5) Avantaje si dezavantaje

Persoana Fizica Autorizata (PFA) este cea mai simpla forma sub care persoanele fizice pot desfasura individual si independent activitati economice.

Printre avantaje enumeram:

  • costuri reduse de infiintare
  • nu exista obligativitatea unui contabil autorizat, detinatorul de PFA putand sa tina propria contabilitate
  • PFA poate dispune de banii „afacerii” in orice moment. Profitul realizat de PFA poate fi valorificat oricand, fara necesitatea impartirii dividendelor trimiestrial sau anual ca in cazul unui SRL.

Dezvantajele acestei forme de organizare constau in:

  • raspunderea maxima a detinatorul de PFA, inclusiv cu averea personala
  • se pot alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea in care se doreste autorizarea PFA-ului; astfel ca nu in orice domeniu poti funcţiona ca PFA
  • in contextul trendului ultimilor ani, din punct de vedere fiscal, este instabil
Recent Posts